avagy hogyan készítsünk jó minőségű AVI fájlt

Az interneten rengeteg gyenge minőségű AVI fájlt találni a különféle fájcserélő oldalakon, melyeket csak nagy jóindulattal lehet DVDripnek nevezni. Ennek egyik oka, hogy sok olyan ún. rippelő program van, ahol a felhasználó csak kattint kettőt-hármat, és már készül is (a gyenge minőségű) videó. A másik oka, hogy azon programok esetében, ahol be lehet(ne) állítani a paramétereket, a hülye felhasználó nem állít be semmit, hanem mindent alapértéken hagy. Lássuk hát, hogyan kell jó minőségű, HQ videót készíteni.

Ehhez a következő programokra lesz szükségünk:
DVDDecrypter, a DVD tartalmának merevlemezre másolásához
DGIndex, a VOB fájlok képkockáinak (frame) indexeléséhez
AVISynth, a videó szerkesztéséhez
VirtualDub, a konvertáláshoz
Xvid Codec, a videó tényleges átalakításához

Példaként rippeljük be mondjuk a Dredd bíró című filmet, eredeti címén Judge Dredd.

Első lépésben indítsuk el a DVDDecryptert, a Mode menüben válasszuk ki az IFO módot (ezt egyébként érdemes alapértelmezett módként beállítani), és az Input ablakban válasszuk ki a leghosszabb PGC-t (ez maga a film). Ezután a StreamProcessing fülön válasszuk ki azokat a hang és felirat sávokat, amelyeket meg akarunk tartani. (Kettőnél többet általában nem érdemes választani.) Végül válasszunk egy könyvtárat, ahová a program a fájlokat másolja (célszerű ennek a videó címével megegyezző nevet adni, de hosszú cím esetén lehet rövidíteni), jegyezzük fel a film hosszát, és indítsuk el a másolást. Példánkban a mappa neve és elérési útja legyen a következő: "C:\DVDR\Judge Dredd".

Ha a másolás elkészült, indítsuk el a DGIndex nevű programot. Nyissuk meg a bemásolt fájlokat, és mentsük el a projektet a videó címével megegyező néven (Judge Dredd.d2v) abba a könyvtárba, ahová a fájlokat másoltuk. Amíg a program dolgozik, készítsük el a következő AVISynth scriptet a Jegyzettömbben: MPEG2Source("C:\DVDR\Judge Dredd\Judge Dredd.d2v"). Mentsük el a fájlt "Judge Dredd.avs" néven. Ha a DGIndex befejezte az indexelést, lépjünk ki belőle, és indítsuk el a VirtualDub-ot.

Nyissuk meg az AVISynth fájlt, és a videó menüből válasszuk ki a Filters menüpontot. Kattintsunk az Add gombra, keressük meg a NullTransform filtert, okézzuk le a panelt, és kattintsunk a Cropping gombra. Menjünk a film közepére, és nézzük meg, van-e a filmen fekete csík, azaz letterbox. Ha van, vágjuk le, és okézzunk le minden panelt, ha nincs, minden panelen kattintsunk a Cancel gombra.

Ezután a "Video" menüből válasszuk ki a "Compression" (Tömörítés) menüpontot, majd az "Xvid MPEG-4" codecet. Kattintsunk a "Configure" gombra, és állítsuk be az Xvid codecet a következők szerint:
Kattintsunk az "Other options" gombra, és az "Encoder" fülön vegyük ki a pipát mindkét négyzetből. Okézzuk le a panelt.
A "Quality Preset" listából válasszuk ki a "User Defined" lehetőséget, majd kattintsunk a  mellette levő "more ..." gombra. A "Motion" fülön az "I-frame interval" mező értékét írjuk át 300-ról 15-re, a "Quantization" fülön pedig az összes mezőt írjuk át felülről lefelé haladva a következő értékekere: 2, 2, 2, 5, 2, 10. A "Trellis quantization" négyzetből vegyük ki a pipát.
Okézzuk le a panelt, majd kattintsunk a "Zone Options" gombra, és jelöljük be a "Begin with keyframe" négyzetet.
Okézzuk le ezt a panelt is, és az "Encoding type" listából válasszuk ki a "Twopass - 1st pass" lehetőséget. Okézzunk le minden panelt, majd a Fájl menüből válasszuk a ki a "Save as AVI" menüpontot, és legelső lépésként jelöljük be a "Don't run this job now ..." négyzetet. Ezután mentsük el a fájlt, példánkban a "C:\DVDR\Judge Dredd" könyvtárba "Judge Dredd.avi" néven.

Menjünk vissza a "Video" menübe, válasszuk ki ismét a "Compression" menüpontot, és kattintsunk a "Configure" gombra. Az "Encoding type" listából most a "Twopass - 2nd pass" lehetőséget válasszuk ki, majd kattintsunk az alatta levő gombra, hogy azon a "Target bitrate (kbps)" felirat legyen látható. Ezután kattintsunk a "Calc ..." gombra, és írjuk át az értékeket a következők szerint:

Ha igazán jó minőségű filmet akarunk készíteni, minden megkezdett órára 700 MB méretet kell számítani. Egy 90 perces film tehát 1400 MB lesz, míg egy 150 perces 2100 MB, és így tovább. A "Target size" mezőbe kerülő értéket a következő módon számoljuk ki: megkezdett órák száma * 700 * 1024.
A "Format" listából válasszuk a "None" értéket, az "Hours", "Minutes", "Seconds" mezőkbe pedig írjuk be a film hosszát. A másodperceket mindig felfelé kerekítsük. Az "Audio" részen a format értéket állítsuk AC3-ra vagy DTS (DVDken ez a kettő szokott előfordulni), a bitrate értéket pedig a DGIndex által elmentett fájl nevében található értékre. Okézzunk le minden panelt.

A videó most már remekül néz ki, csak épp nincs hangja. Hang hozzáadásához az "Audio" menüből válasszuk ki a "Browse for audio" menüpontot, és nyissuk meg a DGIndex által elmentett hangfájlt. Ha a fájl nevében a delay érték nagyobb, mint nulla, az "Interleaving" menüpont kiválasztása után megjelenő panelen a "Delay audio track" mezőbe írjuk be, majd okézzuk le a panelt.

Ezután a "File" menüből válasszuk ki a "Save as AVI" menüpontot, és a mentés panelen ismét jelöljük be a "Don't run this job now" négyzetet. Mentsük el a fájlt, és ha már létezik azonos nevű, nyugodtan írjuk felül. Végül a "File" menüből válasszuk ki a "Job Control" menüpontot, és a "Job Control" panelen kattintsunk a "Start" gombra.

Összegezzük tehát a dolgokat:

A video mérete: megkezdett órák száma * 700 MB. A video felbontása: 720 * ###. A videóról csak a letterbox-ot vágjuk le, ha van, semmilyen más módon nem méretezzük át. Az xvid codec a bitrate értéket automatikusan kiszámolja, de figyeljünk rá, hogy lehetőség szerint ne legyen kevesebb, mint 1500. A hangot semmilyen módon nem kódoljuk át. Ha valakinek esetleg DVD formátumban van szüksége a filmre, de azt sehol nem talál, egy a fentebb leírt módszerrel berippelt film visszaalakítása sokkal egyszerűbb és jobb minőségű DVD készíthető belőle.

komment

süti beállítások módosítása