A legújabb windows operációs rendszer az eddigi legszörnyűbb. Vegyük sorra, mi az ami rossz, fölösleges, vagy épp idegesítő benne. A beírások sorrendje nincs kapcsolatban a hiba mértékével.

1. Aero felület:

Látványos, de teljesen fölösleges. Ha dolgozom valamelyik programmal, úgysem látom és használom az asztalt. Az ún. kényelmi funkciók csak attól kímélnek meg, hogy az egeret a jobb felső sarokba kelljen mozgatnom. Ó, én szegény, micsoda munka, micsoda erőkifejtés!

2. Superbar:

Az egyik legnagyobb marhaság, amit az MS kitalált. Minden megnyitott ablak, amely egy adott programhoz tartozik, egyetlen gombba sűrűsödik. Ezt szerencsére ki lehet kapcsolni, de a gombok akkor is egymás mellé kerülnek. Márpedig én azt akarom, hogy az ablakok abban a sorrendben jelenjenek meg a tálcán, ahogy megnyitom őket. A 7 Taskbar Tweaker nevű program szerencsére megoldja a problémát.

3. Értesítési terület:

Ugyanaz, mint fentebb, csak még nem létezik program a probléma kiküszöbölésére.

4. Start menü:

Az úgynevezett klasszikus start menü teljesen eltűnt. Az új viszont használhatatlan. Tegyük fel például, hogy van egy FireFox linkem a Programok - Kellékek - Internet mappában. A régi start menü esetében ezt a billentyűzetről is elérhettem a windows, p, k, i és f gombok lenyomásával. Az új menüben ez nem működik. Szerencsére a Classic Shell nevű program megoldja a problémát. (Az új menü további hátrányait lásd ott.)

5. Intéző:

Most már az intéző is tele van teljesen felesleges szolgáltatásokkal, úgy mint a könyvtárak, kedvencek megjelenítése, stb. Egy fájlkezelőben a következőknek kell benne lenniük: legfelül egy sajátgép és egy hálózat ikon, lentebb pedig a meghajtók és a könyvtárak (bal oldal). A jobb oldalon az adott könyvtár alkönyvtárai és a fájlok.
A nézetek közül kizárólag a lista nézetre van szükség. Ha kijelölök egy (vagy több) fájlt, egy kicsi, szabvány állapotsorban meg lehet jeleníteni a fájl(ok) méretét és a létrehozás dátumát (egy fájl esetén). A többire semmi szükség. A legjobb fájlkezelője ebből a szempontból a windows 3.1-nek volt. Vissza kéne térni hozzá!
Az alapértelmezett nézet az új intézőben a részletek. Ha átállítom listára az intézőben, a VirtualDub nevű program megnyitás panelje akkor is részletek nézetben jeleníti meg az adott könyvtárat. Ha ott is átállítom lista nézetre, akkor a FireFox megnyitás panelén megint a részletek nézet a kiválasztott. Tehát minden egyes mappa megjelenését át kéne állítani minden egyes programban. Ráadásul, ha kilépünk, szinte mindent elfelejt a Windows, vagyis az eljárást minden bejelentkezéskor el kéne végezni. Ehhez még az én türelmem is kevés.

6. Telepítés:

Borzalmasan lasssssú. Még egy teljesen frissen particionált, formázott lemezre is. A frissítéssel pedig jobb nem is próbálkozni, mert több órán át tart. Ráadásul, minden szemetet felrak. A Windowsnak is olyan telepítőt kéne készíteni, mint az Office XP telepítője. Rögtön az elején felajánl három lehetőséget: Teljes telepítés, Szokványos telepítés a leggyakrabban használt beállításokkal (illetve azokkal, amelyeket annak gondoltak az MS-nél), Egyéni telepítés a telepítendő összetevők részletes megadásával.

7. Ikoncsere:

Egy olyan egyszerű feladatot, mint az adott fáljtípust reprezentáló ikon cseréje, csak a regisztrációs adatbázisban lehet elvégezni (amit most beállításjegyzéknek hívnak). Ehhez ismerni kell az adott ikont tartalmazó fájl pontos elérési útját, valamint az ikon sorszámát. Ráadásul az is előfordulhat, hogy az ikon módosításához előbb engedélyeznem kell saját magam számára a hozzáférést az adott regisztrációs kulcshoz. Azt már csak mellékesen teszem hozzá, hogy az ikonok is rettenetesen néznek ki ezzel a félig áttetsző stílussal.

8. Programok eltávolítása:

A programok a windows 98 óta különféle adatokkal töltik meg a regisztrációs adatbázist, amely így egyre nagyobb lesz. Ha a programot töröljük, a bejegyzéseket csak kivételes esetben távolítják el, így az adatbázis tele lesz fölösleges, nem létező, elavult bejegyzésekkel. A windows saját programjait, mint az IE vagy a WMP, pedig el sem távolítani. Kikapcsolni ugyan lehet őket, de a fájlok továbbra is ott vannak a lemezen. És mint tudjuk, aki videókat tölt le a netről, esetleg meg is szerkeszti őket, annak akár a két terás (2 TB) lemez is kicsi lehet.

9. Betűtípusok telepítése:

Régen úgy telepítettünk betűtípusokat, hogy megnyitottuk a Vezérlőpultot, beléptünk a betűtípus mappába, és kiválasztottuk az "Új betűtípus telepítése" menüt. Ekkor megjelent egy panel, amelyen kiválaszhattuk a betűtípusokat tartalmazó könyvtárat. A program szépen beolvasta a könyvtárban található betűfájlok neveit, és ki lehetett választani, melyeket akarjuk telepíteni. Nos, a windows 7-ben ilyen nincs.
Hogy hogyan lehet telepíteni a betűket, azt most nem írom le, de a lényeg az, hogy ha valaki esetleg 100, 200 vagy még több betűt szeretne telepíteni (pl. grafikusok), akkor az eljárás igen hosszadalmas és körülményes lesz.

Összegzés:

Ha valakinek nincs szüksége 64 bites rendszerre, maradjon továbbra is az XP-nél, amíg szüksége nem lesz rá. Akinek valamiért 64 bites rendszerre lenne szüksége (pl. több mint 4 GB memóriát szeretne használni), az a Windows 7 helyett inkább a Windows 2003 Servert válassza. Ebből ugyanúgy van 64 bites változat, és a megjelénese és viselkedése csaknem teljesen megegyezik az XP rendszerével. Ha pedig valaki nem ragaszkodik a windowsos megjelenéshez és programokhoz, térjen át Linuxra. (Én is kipróbáltam, de egyes programok nem, vagy nem úgy működtek, ahogy szerettem volna. Viszont nekem mindenképp ezekre van szükségem.) Megyek is lecserélni a rendszert.

komment

süti beállítások módosítása