Most bizonyára sokan felkapják a fejüket: mi köze lehet egymáshoz a két dolognak? Elárulom: Einstein egyik híres mondása szerint két dolog végtelen: az univerzum és az emberi hülyeség. Az elsőben nem volt biztos. Ha Einstein ma élne, valahogy így mondaná: Semmi sem végtelen, csak az emberi hülyeség. És a hülyeség terjesztésének legegyszerűbb módja a SPAM. És persze az internetes weboldalak.

Miről lehet megismerni a SPAMet? Alapvetően két fajtája van: az egyikben semmi konkrétum nincs, a másik tele van ugyan tényekkel, melyek külön-külön akár - részben vagy teljesen - igazak is lehetnek, összességében azonban mégsem stimmel a kép. Ami mindkettőben közös, hogy szerepel bennük az alábbi mondat: "Küldd/küldje tovább ezt a levelet minél több/legalább X embernek/ismerősének/stb." Ha ennek a mondatnak bármilyen változata előfordul egy levélben, biztosak lehetünk benne, hogy az SPAM, és a legjobb, ha azonnal töröljük.

Az első típusú SPAM - amelyből hiányoznak a konkrétumok - általában így kezdődik: "Egy orvos/kutató/szellemgyógyász/stb szerint ..." De az illetőnek soha nincs neve. Pedig ha én orvos lennék, és találnék valami zseniális gyógymódot a rák vagy bármi más ellen, biztosan hirdetném a nevem, ahol csak lehet, hogy igen, én voltam az, aki megtalálta. (Persze csak az után, hogy bebizonyosodott, valóban működik.)
Erre egy remek példa az a levél, mely szerint a rák(!) megelőzhető forró vízzel(!). :D Aki a levelet kitalálta, arra hivatkozik, hogy a japánok minden étkezés után forró teát isznak, és nagyon kevesen rákosak közülük. Nos, el kell keserítenem mindenkit: a rák ellenszere nem a forró víz, amit a tea készítéséhez felhasználnak, hanem a zöld tea bizonyos összetevői.
Ezt a fajta SPAMet arról is fel lehet ismerni, hogy a benne található hivatkozások, melyeknek elméletileg egy részletesebb forrásra kellene mutatniuk, olyan oldalakra mutatnak, ahol egy az egyben ugyanaz a szöveg található, mint a levélben. Ezeken az oldalakon aztán újabb hivatkozásokat találunk olyan oldalakra, ahol egy az egyben elolvashatjuk a levelet. De sehol nincs semmi más.
A másik kedvencem ebből a típusból az a levél, mely szerint a Kárpát-medencében emelkedik a rezgésszám. (A levelet és a rá adott válaszokat el lehet olvasni az alábbi linken: Emelkedik a Kárpát-medence rezgésszáma. Ezt azért is szeretem, mert szerepel benne egy konkrét név, nevezetesen az Ongostrom-skála. Ha erre rákeresünk, csupa olyan találatot kapunk, ahol ezt a dilettáns írást közzétették.

A második típusú SPAM legjobb példája az a levél, mely szerint a rák gyógyítható szodabikarbónával(!). Ez a levél tele van konkrétumokkal: nevek, helyek, dátumok, stb. Nos, én rákerestem valamennyire. Külön-külön minden igaz, legalább részben.
Az orvosnak, akire a levél hivatkozik, valóban van egy írása, amelynek címe "A tumorok élettana", de ez nem könyv, hanem egy orvosi szaklapban publikált cikk, melynek az illető orvos (a nevére most nem emlékszem) nem szerzője, hanem csupán társszerzője. Ráadásul szegény 1981-ben meghalt, nem valószínű tehát, hogy utána bármilyen kutatást végzett volna. Kétszer jelölték Nobel-díjra, de csak egyszer kapta meg, 1931-ben.
A másik orvos, aki a "gyógymódot" kitalálta, valóban él, és Rómában működött, de a római orvosi kamara visszavonta a működési engedélyét. (Most az ő nevét sem írom ide, akit részletesebben érdekel a dolog, keressen rá a fenti címre (A rák gyógyítása szódabikarbónával)). Nincs bizonyíték arra, hogy a kezeléstől bárki meggyógyult volna, van ellenben egy oldal, ahol összegyűjtötték az olyan emberek történeteit, akik valamilyen "csodálatos gyógymód"nak köszönhetően meghaltak. A szódabikarbónás kezelés áldozatai között van egy olasz, Aldo nevű férfi, és egy 25 éves holland nő (az ő nevére nem emlékszem pontosan).

És persze ne feledkezzünk meg a régi jól bevált SPAMekről sem: Viagra, lottónyeremény és társaik. Ezek a mai napig felbukkannak, csak más gyógyszereket és szerencsejátékokat ajánlanak bennük.

Hogyan kerüljük el a SPAMet? A válasz: sehogy. Az internet széles körben való elterjedése óta a SPAM a mindennapok része. Egyetlen dolgot tehetünk: ha a fentiekhez hasonló levelet kapunk, azonnal töröljük. Ne kattintsunk rá egyetlen hivatkozásra se, ne nyissunk meg semmilyen mellékletet (ha van), és semmiképpen ne válaszoljuk.
Még biztosabb, ha minden olyan levelet, amely külföldről és/vagy számunkra teljesen ismeretlen címről érkezik, ahol nem lehet azonosítani a feladót és/vagy a címzett(ek)et, olvasás nélkül törlünk.
Ha mégsem töröljük, és elolvassuk, mert szeretnénk egy jót röhögni, akkor írjuk be a "MŰ" címét vagy néhány adatát a keresőbe. Egészen biztosan találunk majd olyan oldalt, ahol közzétették az írást.
A másik fontos dolog, hogy amikor regisztrálunk valamilyen oldalra, nagyon figyeljünk oda, milyen oldalakra és hírlevelekre iratkozunk fel. A legjobb, ha minden jelölőnégyzetből kivesszük a pipát (kivéve persze a felhasználási feltételek elfogadása négyzetet) és rendszeresítünk egy olyan email címet, ahova elsősorban SPAMet várunk. (Nekem egy időben négy címem is volt: egy a munkahelyen, egy otthoni, amit a barátoknak adtam meg, és két ingyenes, melyeket különféle weboldalakra történő regisztrációkor használtam.)

Az internet elképesztően hatékony közege a dilettáns írások terjesztésének, és sokszor még a részben tudományos/informatikai/orvosi/stb. jellegű weboldalakban sem lehet megbízni. Nemrég a Softpedia.com nevű oldalon volt egy cikk/hír arról, hogy a Hackerek feltörtek egy programot. Nos, ezúton szeretnék tájékoztatni mindenkit, hogy a Hackerek nem törnek fel programokat. Ők weboldalakat törnek fel. A programok feltörésével a Crackerek foglalkoznak. Sok esetben nekik köszönhetjük, hogy egy adott programot valóban ki lehet próbálni. Ezúton is szeretném megköszönni valamennyiük eddigi munkáját és kívánok számukra további sok sikert. :D

komment

süti beállítások módosítása